CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Моето кредо :

Обичам да обичам!

събота, 26 януари 2013 г.

Плетени животинки

Добро снежно , съботно утро !
Пригответе се да слушате и гледате защото днес ще има в повече .
Като всяка търсеща творческа личност и аз залитам в какви ли не посоки . Естествено , пачуърка си остава моята голяма любов , но това не пречи да опитвам нови неща , нали ?
И , за последните два дни се убедих , че човек се учи докато е жив !
Но , да започна от началото ... Винаги съм искала да се науча да плета на една кука . Някога , като млада  , моята майка е плетяла толкова хубаво , че си е докарвала допълнителни доходи като е майсторила за хората рокли , манта , пелерини . Някъде , скътана все още се пази разкошната пелена , която изплете за голямата ми дъщеря и с която после завивах и малката . И до днес ми плете терлици  защото аз , незнайно защо не обичам да нося домашни пантофи и с плетените терлици на мама се чувствам най - добре .
Много пъти съм молила мама да ме научи да плета . Винаги съм искала да мога си правя разни нещица изплетени на една кука . Имала съм идеи да ги втъкавам в пачуърка . Много често се случва да си харесам нещо от нета и да си го запазя в компютъра - за някой ден , когато мога да го правя . Странното обаче е , че дори не можех да държа куката . Някак не ми лягаше в ръката пущината : ))) И все пак желанието си оставаше , а то явно е двигателя на всичко !
Мама така и не ме научи , защото и беше по - лесно да ми го направи тя  нещото , отколкото да ме мъчи с обяснения .
До онзи ден , когато една Фейсбук приятелка ужасно ме провокира с това , и това   и това !
След като хубавичко ме подкукороса ( нави ) още същия следобед се сдобих с подходящата кука за плетене . Памучни конци си бях купила ден преди това само защото много ми харесаха цветовете - нали ви казвам , че няма нищо случайно !





С помощта на няколко клипа , които изгледах в Youtube и с насърченията на Мариелка се появи ето това :




И ако си мислите , че се появи така лесно   както ви го казвам , не сте познали . Първите няколко бода бяха придружени с ръмжене , фучене , стискане на зъби и всякакви такива . После нещата някак се укротиха , куката взе да ме слуша ( или аз нея ) и тогава наистина взе да се получава . Появи се това малко парче плетка , което ми даде толкова кураж ! Беше вече късно и трябваше да си лягам , но не спирах да мисля за плетката . На сутринта , с отварянето на очите ( което при мен се случва в един много ранен час ! ) се замислих какво да правя сега с това оплетеното нещо ? Колкото и да беше учебно толкова и ми се свидеше да го разплета . Не обичам да развалям и винаги опитвам да превърна дефекта в ефект . Това се случи и с моята " опитна " плетка . Размерите на изплетеното бяха около 2.5/4.5 , това на око де.  Мислейки какво да правя с малкото парченце се сетих за една снимка , която си бях съхранила в компютъра :




Само дни преди това бях споменала на мама ,че ще трябва да дойде на гости да " поплетем " , или по - скоро тя да ми оплете тези весели птички . Идея нямах какво ще ги правя , но толкова радостни ми се видяха , че поисках да си ги имам .
Та , както си се чудех сутринта се присетих за тях и реших да опитам сама да си изплета такава . Успях да докарам облата форма , импровизирах с крилете , гребенчето и опашката . Справих се и с очичките и дойде реда на цветето . Отново изгледах няколко клипчета и си изплетох и цвете ! Не можех да повярвам ! На всичкото отгоре беше толкова мъничко :




Маааалко по - голямо от нокътя ми , на който на снимката ясно личат проблемите ми със стомаха , но това сега не е важно :)))))))))
Важното е , че аз не само успях да си направя птиче , ами и си го направих на брошка ! Или значка , каквото там ви се иска го наричате . Важното е , че стана весело и ми даде криле затова , че съм се справила с поредното предизвикателство !
Ето го и него :











 Когато нещо ти се получи естествено искаш още и още ...
И с мен така се случи - тази сутрин се събудих със следващата плетена животинка във въображението си . Знаех как ще изглежда , знаех как ще я направя . И се заех ...









Маааалко е срамежлива милата , но пък е толкова сладка , нали ?!
В главата ми вече е следващата идея , но няма да я кажа , защото не знам дали ще се получи .
Засега ви оставям в компанията на тези двамата веселяци  и ви пожелавам прекрасен ден!
А аз отивам да се боря с една зелена прежда ..................






5 коментара:

Анонимен каза...

Зарязвам другите дейности и отивам да си намеря преждите, които си закупих преди време - ей така, да си имам..... След като Някой, който за първи път хваща игла за плетене и ги докарва такива мушмороци, аз уж нек`ва плетачка ще седя и гледам.Как ги правиш тези работи, не знам - получават ти се от РАЗ.
Таня - Бивша плетачка на една игла и завижДАЧКА

Mariela каза...

Страхотни са! Свежи! Цветни!И с толкова много фантазия!

Стефка каза...

Юли, много, ама много свежи! Направо се ухилваш до уши като ги зърнеш! И аз като теб трупам в една папка идеи в компютъра и ми се иска да имам сто ръце, за да насмогна. Снежни усмивки.

hblog каза...

нямам прежди,а помниш ли че ти пратих овчици за модел...та искам си синята..или розово зеленааааа

Юлияна Неделчева каза...

Мили момичета , много ви благодаря за топлите отзиви по повод моите първи плетачески опити на една кука ! Хубаво е , когато се изправиш пред нещо ново да чуеш добри отзиви - това насърчава и дава криииииилеее :))))))
Хубав ден ви желая !

Публикуване на коментар