CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Моето кредо :

Обичам да обичам!

неделя, 9 септември 2012 г.

Новият стар стол

Когато преди няколко месеца уших поредните чаршафи за голямото си момиче и прибрах остатъците ( както винаги !!!) и идея нямах в какво ще ги претворя.Просто ги прибрах - за някой ден,може да потрябват !На всичкото отгоре плата не е особено подходящ за пачуърк и куилт.Става дума за онзи памучен сатен,който е безкрайно удобен и приятен за спално бельо,но не и за горна завивка ,да речем.
И все пак,остатъците от памучния сатен се оказаха доста подходящи за целта, за която ги използвах - калъф за компютърния стол.Нали си бях наумила да го направя ...
Идеални бяха не само като цвят,а и като материя.Имайки предвид,че това нещо ще се цапа и прането му трябва да е доста лесно и безпроблемно,памучният сатен който не задържа петна или пък излизат много леко беше най-добрият ми вариант.Освен това беше и най-добрата цветова комбинация за Лилавата стая !
За седалката на стола си позволих да опитам нещо , дето мноооого отдавна ми се искаше.
Един пачуърк,който много харесвах и който все премислях.Бях гледала урок как се прави и единственото ,което запомних бяха размерите на квадратите - 11.5/14 см.Малко е смешно,но през всичките тези месеци дето му се канех си повтарях като някаква мантра тези размери.Беше ме страх,че когато реша да го опитам ще съм ги забравила ...Е,не успях да ги забравя - мантрата си свърши работата  !
И така - снимах за да мога да покажа и обясня процеса ( мисля,че го няма на български!) :

 Първо ще са ви нужни равен брой квадрати с размери 11.5/14 см. В хода на работа реших,че размера може да бъде всякакъв -явно е преценено,че разликата от 2.5 см. е напълно достатъчна за образуването на нужните плохички.
В моя случай квадратите бяха 25 за размер на калъфа със страна 40 и малко отгоре см. Когато изчислявате нужния ви размер,имайте предвид че  след като получилите се кутийки се напълнят с вата те губят от размера и като нищо може да не ви стигне предвиденото.

 Следващата крачка е да седнете на машината и да сглобите кутийките.Поставяте по-големия квадрат върху по - малкия ( като няма никакво значение дали долния плат ще е с лице или с гръб-той и без друго на финала няма да се вижда !) и започвате изминаването.По средата на стараната на малкия квадрат пречупвате горния,по-голям квадрат така,както е показано на снимката.Можете предварително да си бележите средата ,което в случая аз не направих,защото прецених че не е нужно - и без това като се напълнят кутийките това няма никакво значение !Пък и разчитах на точното си око ...

 След като всичките ви кутийки са готови, сглобявате пачуърка от квадрати по познатия ви начин.Хубавото тук е,че дори и да имат някакви малки ( говорим за малки !!!) отклонения в размера готовите ви кутийки , при сглобяването спокойно можете да "надържите" страната за да съвпаднат квадратите.всичко това при напълнените кутийки изобщо няма да личи !

Ето така изглежда лицето в полуготов вид.

 А това е гръбчето на калъфа.

 Следващата стъпка е да направите прорези (естествено много внимателно за да не прорежете и горния плат !) на всяка кутийка от гръбчето. Имайте предвид,че колкото по-голям е прореза толкова по-лесно ще пълните ватата и толкова повече ще имате после за ръчно зашиване на получилия се отвор!

 Започвате да пълните - кутийка след кутийка ...Пълните толкова вата , колкото искате да е обемно нещото.Аз ги напълних повечко за да е по-мекичко имайки предвид,че на това нещо ще сяда.

Когато и последната кутийка е готова вдявате един по-здрав конец в иглата и започвате с най-обикновения прост бод ( с какъвто например един мъж би си зашил чорапите !) да затваряте отворите.Всичко това никак няма да се вижда,защото


 и без друго ще поставим още един цял плат отдолу за да "консервираме" цялата накълцана история.

Ето така изглежда моят калъф отдолу. По края заших едно бие ,в което мушнах ластик и пристегнах за да се държи прилично калъфа върху стола.По желание това може да стане и с вързанки,но аз прецених че е далеч по-лесно да го нанижа,отколкото да връзвам вързанки...хи хи...

А това тук е моят вече "облечен" стол ! Горната част на калъфа направих съвсем на фантазия-нарязах си произволни ленти,като дори не си направих труда да меря или нещо подобно.Съединих,наложих на облегалката и изрисувах с креда овала.След сглобяването се получи един вид торба.За да не се налага да зачиствам тегелите,а и за да стане по-плътно ,от безкрайно неподходящото синьо ( което по никакъв начин няма да се вижда,а и имах достатъчно количество!) уших втора,същата торба.Мушнах една в друга като ги "целунах" гръб с гръб и така се получи един здрав и удобен калъф за облегалката.В долната част на калъфа,където е отвора изминах един тегел на преподгънатия плат,като оставих малък отвор за провиране на безопасна игла.Нанизах и там ластик и ,,,,Воаля- чиста и удобна работа!



 Мога спокойно ,при всяко настроение да си обръщам калъфа както ми харесва,защото според наличните остатъци той стана двулицев.


 "Седалката" е безкрайно удобна - вече от доста време съм на нея и ми е толкова приятно...


 Дъщерите ми пък решиха,че много искат да имат такива възглавници.Кой ли те пита колко труд си хвърлил за това ...



Сега,когато столът е с толкова подходяща за стаята дрешка,завивките на леглата ми се струват толкооооова неподходящи!!!
Обаче ,малката реши че не иска никаква друга завивка,освен такава като калъфа на стола...
Ако реша да и угодя скоро няма да ви се похваля с нови завивки.Та това ще е безкраен труд и ...време!
Ще помисля по въпроса ...
А докато мисля отивам да се отдам на неделния ден.Да му се насладя и да го изживея днес - такъв ,какъвто е!

На вас желая една спокойна и топла септемврийска неделя!

5 коментара:

Galina Hristova каза...

Юли,страхотно изглежда,чак ми се прииска и на мен да имам този мек и удобен стол!Просто великолепно!!!!Поздрави!

Юлияна Неделчева каза...

Благодаря ти,Гале!
Наистина стана много красив и удобен и аз много му се радвам!
Поздрави и на теб!

Igelkotten Milli каза...

Трапунто! Винаги си чудесна, Юлиана.

Юлияна Неделчева каза...

Милена,толкова си мила!
Благодаря ти,от сърце!Хубаво е,че има хора дето се радват на измислиците ми ....
Хубава вечер!

Полина каза...

Прекрасно!!! Винаги съм обичала практичността, особено в съчетание с красотата. Юли просто се влюбих във възглавничките ти��

Публикуване на коментар