CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Моето кредо :

Обичам да обичам!

сряда, 20 април 2011 г.

Боцковци

Бодливите растения са поредното мое парченце.Любовта ми към тях се зароди ,гледайки кактусите на един прекрасен човек,станал част от живота ми отново чрез интернет.В един сайт за цветя аз се любувах на забележителната му колекция и въздишах по неговите красоти!До момента,в който той предложи да ми изпрати няколко кактусчета-радост!Така се започна...
По-късно и аз си закупих още четири бодливчета,после пак ми изпратиха,подариха и така и при мен се събра големичка колекция!Всичките ми цветя и кактуси(и сукуленти) са в керамични саксии-мисля че така е по-добре за самите растения.Керамичната саксия позволява излишната влага да се отдели по съда и да не натоварва растението.По този начин се отделят и излишните соли и минерали и цветето поема толкова,колкото му се иска.Да не говорим че са по-красиви и внасят уют около себе си.
Моите бодливи приятелчета са вече на терасата и сега ще ви ги покажа:



За саксии чести използвам и разни керамични съдове имали някога друго предназначение.Например чайниче или кана ,или пък дори чаша.купувам си и съвсем обикновени саксийки,които после украсявам с мидички,прежда,разни джужурийки....
Ето и още ъгълчета от тераската:












На тази снимка се вижда цъфналото ми алое-то рядко цъфти и аз съм истински щастлива че при мен реши да го направи!Цвета е доста екзотичен.Ето го отблизо и вече почти отворен:







На тази снимка коледничето(или великденчето,не знам още!) е засадено в бившата захарница на една колежка.Счупил и се капака и мислела да я изхвърля....как пък не!



Цветарника тук всъщност някога беше така нареченото "барче"-място където мама и татко държаха напитки.Дълго време си седя на тавана,но миналото лято и на него му намерих приложение....



Ето ги новичките ми хавортии,които пропътуваха 2000 км. от Лил.Вече в нови саксийки и подходящо аранжирани с камъни,специално събирани за целта от брега на стария Несебър...




Миналото лято няколко кактуса ме зарадваха неимоверно с цветовете си,но няма да ви показвам стари снимки-ще чакам цъфтеж и тази година и тогава ще го споделя с вас.Единият вече има първта пъпка и дано скоро се похваля и с прекрасния му цвят!
Цветно да ви е в душите и сърцата!

2 коментара:

Анонимен каза...

Много им се зарадвах на твоите любимковци. Когато синът ми беше в 4-ти, 5-ти клас донесе от пазара няколко в едни мънички кутийки и те самите мънички. Доста години ги гледах, но ноай-накрая от небрежност ги зарязах в мазето. На моята тераса пече адски слънцето и особено за такива създания не е подходящо. На другата е същата история. Твоите ме върнаха назад във времето и сега се критикувам.

Юлияна Неделчева каза...

Защо бе Танче да не е подходящо за тях-нали кактусите обичат много слънце?!Моите са на източна тераса и ги пече пряко до обед и на тях им харесва.ИИииии -никога не е късно да започнеш отново!!!

Публикуване на коментар