CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Моето кредо :

Обичам да обичам!

понеделник, 25 март 2013 г.

Цветя от стари вестници или : Как да оцветим деня ?

Прекрасен ден е днес - Благовещение !
Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий.
 В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз .
Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.
Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. 
 Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци. 
 Ето ,това последното изречение доведе и до днешното ми занимание :)))
Твърде студеният късномартенски ден ме накара още в ранно утро да запаля парното . И , като  ви казвам , че моето таванче е вълшебно - вярвайте ми ! Запасявайки се от там с разпалки за парното попадам на купчина стари вестници , които веднага ме навеждат на една мисъл ...


 Ако питате какво е общото между вестник " Лечител  " и Благовещение , ще ви кажа - цветенцата на долната снимка , които са направени точно от стари , пожълтели броеве на вестника точно на днешния ден . За да не пипам игли , куки и конци :)))))


Как се правят самите розички нямаше как да снимам , защото си трябваха поне четири ръце за това , пък аз си имам само две :))) Затова пък си направих труда да изровя едно клипче за тези , които не са виждали как става това . Клипчето можете да изгледате ето тук  .
Поради естеството на материала си , а именно стари вестници , аз използвах лепило за хартия , а не силикон . Когато хубавичко оползотворих един цял брой на вестника преминах към следващия етап , който всъщност беше и в основата да започна хартиените розички днес . Идеята ми беше да ги боядисам след това знаете ли с какво ? С боя за яйца !
У дома винаги имам боя за яйца , от най - обикновената . Всяка година по Великден си ползвам от нея и всяка година яйчицата ми стават с много хубав , наситен цвят . 
Та , след като всичките 41 розички   ( толкова излязоха от един брой вестник ) бяха завъртяни и залепени нямах търпение да ги боядисам . 
А как направих това ще ви кажа сега . Разтворих си боичките в купички , точно както го правя и за празника , само че не в топла вода , а в студена , защото нямаше да е необходимо водата да е топла . След това излях течността от първата купичка в ... познайте какво ! Едно пласмасово шише с пулвелизатор от препарат за миене на банята . Сложих ръкавица и опръсках хубавичко първата серия розички . Най - досадното беше , че след всеки цвят трябваше да мия шишето за да не се размесят боите .
Когато всички розички бяха боядисани сложих да съхнат до парното .


А сега сигурно ще попитате : Какво ще правиш сега с тези цветя ?
Амиииии .... могат да се използват за много неща . Като например да си ги сложите в някоя стъклена купа , или чаша и да ви носят настроение  :



 
Или пък , като мен - да си ги сложите в красив буркан  и пак да ви носят настроение :












Другото приложение , за което се сетих докато ги правех е , че могат да се използват като елементи на ръчно правена картичка . 
Можете да си ги направите за още много , много приложение или пък ... 
Просто за да оцветите деня !  
Желая ви една прекрасна , цветна вечер  !
До скоро : )))))))))) 

4 коментара:

Scent of style каза...

Страхотни розички! Внасят много настроение.
Поздрави!!!

allegri2000 каза...

Юлееее не знаех, че днес не се пипат игли и......ших! Но мисля, че ние двете нещо много си влияеме напоследък! Днес ти си правила прекрасните хартиени розички, които някой ден ще пробвам за някоя картичка :)!!! А аз си ших по последната картичка и използвах и платове за апликация, също и копченца :))) Съжалявам само, че я свърших преди малко и ще я кача чак утре заради снимките! Вече не ми се правят такива нощтни снимки като на последната картичка!
Прегръдки!!!

Анонимен каза...

Шило в торба седи ли?Невероятна си!!!!!! Идвам си май месец! Целувки и прегръдки!

Юлияна Неделчева каза...

Миленка , много ти благодаря !
Верка , когато не знаеш , не е грях , така знам от мама ! Ще очаквам с нетърпение снимките на новата ти картичка !
Хрис , чакам те с нетърпение ! И да ... шило в торба не седи - все ще се покаже от някъде :))))

Публикуване на коментар