CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Моето кредо :

Обичам да обичам!

вторник, 13 март 2012 г.

В прегръдките на Тадж Махал

Когато чуем Индия първото за което се сещаме е -Тадж Махал.....-една приказка за вечната любов!
Легендата разказва:
Комплексът е построен от император Шах Джахан, на брега на река Ямуна, за да увековечи неговата любов към съпругата му Мумтаз Махал.

Още като млад принц Кхуррам, син на император Джахангир, се жени за красивата принцеса Арджуманд Бану Бегум, която за 19 години брачен живот му ражда 14 деца. През 1628г. Кхуррам заема императорския престол под името Шах Джахан (господар на света), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца).

Двамата били изключително близки, като дори заедно взимали решения относно бъдещето на империята. Мумтаз Махал придружавала съпруга си при всички негови военни походи, но умира при раждане на 39-годишна възраст, по време на военна кампания през 1631г. На смъртния си одър тя го помолила да съгради нещо, с което да я почете.

След смъртта на императрицата, в страната е обявен двугодишен траур (1631-1633г.), след изтичането на който започва строителството на неповторимата мраморна гробница. За място на строежа е избрана голяма градина на брега на река Ямуна. Изборът е продиктуван както от вълшебната гледка, която се разкривала оттам, така и поради факта, че мястото се виждало от дворците в Червената крепост.

Мавзолеят е строен в продължение на 17 години, като в изграждането му са участвали 20 хиляди души, сред които най-добрите зидари, скулптури, занаятчии и краснописци от цяла Индия, Иран и Турция. Легенда гласи, че след завършването на Тадж Махал майсторите са били ослепявани или убивани, за да не могат отново да създадат подобна красота.


Най-вероятно никога няма да отида на това приказно местенце,но в днешния следобед успях,макар и косвено да се докосна до една легенда.
И да отхвърля още една задача,планувана за тази година.
Задачката беше следната-от два единични чаршафа-плик (160/190) ,трябваше да ушия един голям плик за завивка с размери 200/220 см.Да ви кажа честно това си е жив пачуърк!Особено като се има предвид,че анимациите на чаршафа бяха N-броя от Тадж Махал.Отново падна едно мерене,мислене,пак мерене,пак мислене,рязане,докато накрая се стигна и до самото шиене.

 Единичният чаршаф-плик.


 Всичката суетня покрай Тадж Махал не мина без зоркия надзор на Макси,който изморен да се прави на ОТК кротко заспа докато аз все още шиех ли,шиех....

 Когато метнах  готовия плик за да видя резултата моето ОТК отново беше на линия...да провери всичко ли е направено както трябва!
 Успях да спретна и две калъфки!
 А това тук,всъщност е истинският цвят на моят Тадж Махал!

Тази вечер две влюбени сърца (моите деца!) ще спят в прегръдките на пурпурния Тадж Махал!
Надявам се любовта им да е вечна и на поне две внучета...................
Спокойни сънища на всички !
 

0 коментара:

Публикуване на коментар