CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Моето кредо :

Обичам да обичам!

неделя, 20 април 2014 г.

За традициите ...

Които вече не са това , което бяха !
Да , на всички ни е ясно , че традициите вече не са това , което бяха . И аз , честно казано , не виждам нищо лошо в това ! Замислих се - та нима една традиция е била такава още с появяването ?! Може би в началото тя е била само един ритуал за момента , на другата година някой решил да повтори , друг добавил нещо от себе си и така през годините докато едно нещо стане традиция . Това е моето , лично обяснение на нещата . И не виждам нищо лошо в промяната на традициите или пък в създаването на нови такива .
Та по принцип , на днешния ден се замислих колко е променена традицията за Великден . Опитвам да спазвам това , което съм научила от мама , разказах за това в предния пост . И все пак - правенето на яйчица със декупаж е ново , но красиво , нали ? Какво от това , че не е традиция ? Ето , може пък да стане :)))
И понеже яйчицата си вече показах и разказах днес ми се ще да ви покажа още нещо свързано с традициите - плъстенето на вълна .

Изработването на изделия от нетъкан текстил – плъсти, е традиционен български занаят.
Най-ранното сведение за плъстени изделия в старобългарските писмени паметници се отнася към Х - ХІ век, а запазените образци са от XVІІ, XVІІІ, XІX и първата половина на XX век.
Странджа е един от районите, където се е практикувало това древно изкуство. Основната суровина е овчата вълна. Използва се свойството на вълната да се сплъстява чрез пране, без помощта на сложни устройства, машини и технологии.
Самото правене на плъстта се нарича „валяне”. За целта сковавали „одър” от дъски, който поставяли върху забити четири кола или върху „шейна”. Това ставало на двора, най-често в края на лятото, когато е слънчево и горещо, за да може плъстта да изсъхне.

Тъй като плъстите имат изключителни топлоизолационни и влагоустойчиви качества още в далечни времена българите ги употребявали за постелки, за езда на коне без седло, (известни като „тегалтия”, „телтия”, „стеле”), за строеж на палатки, при поход.

Вълната задържа въздух и водата се стича по повърхността, без да може да проникне в дълбочина. При потапяне във вода, леката вълна плува, а вече намокрена, поради особената си структура, много бързо се оцежда. 

Това , горното е цитат от интернет , а сега ще ви разкажа и за моята " среща " с плъстенето .
Започна се преди две години когато помолих Йовчето да ми изпрати малко вълна за да опитам да правя косичките на куклите с нея . Виждала съм такива косички и ужасно ми харесваха .
За  Йовчето съм ви разказвала - една всеотдайна , прекрасна майка , Работеща и бореща се жена !
Бореща се както за щастието на нейните деца така и за това на другите  ! Та , Йовчето се занимава с филц , плъстене и всичко покрай това . На този адрес  можете да попаднете в нейния свят ( само внимайвайте да не останете завинаги в негов плен ! ) .
Та , милата и прекрасна Йов ми изпрати тогава няколко кълбенца вълна , с които аз да опитам косички на кукли . Е , опитах . Не мисля , че са моите косички , но сега след две години време си мисля , че просто не съм знаела как се прави . Не , че сега много знам де , но поне имам някаква идея . По - късно , преди година време когато сътворих " Фантазия " , Йовчето ми изпрати от нейната вълна за да я предлагам в магазина .



 И така ,моята си торбичка с вълната си лежеше кротко в шкафа с прежди до преди две - три седмици . До един много тъжен мой следобед , в който ми бяха потънали гемиите . Знаете , човек има такива дни когато му се струва , че целият свят заговорничи срещу него :)))
И тогава , точно в този тъжен следобед се сетих за вълната и за това как много отдавна искам да опитам да направя нещо с нея . Или , по - скоро исках да опитам плъстенето . Имах нужда от нещо различно , от нещо което да успокои сетивата и нервите ми .
Ужасно харесвам бижутата от вълна ! Толкова топли и уютни , толкова носещи заряд и положителна енергия  могат да бъдат само нещата , създадени от естествени материали - като вълната !
Взех си аз торбичката от шкафа , изгледах едно клипче и се захванах за работа . Първото , което направих с вълната бяха ето тези топчета :






Трябва да знаете , че съм абсолютен лаик и ентусиаст в това ! На всичкото отгоре не си направих труда да науча повече за плъстенето . Гледала съм готови неща , ахкала съм по тях , възхищавала съм се на златните ръце на майсторите , нооооо ... дотам !
И , не мисля че едно клипче ми беше достатъчно , но при мен с гледане не става . От малка съм така - око да види , но - ръка да пипне ! Метода " проба - грешка " открай време е бил моят най - добър учител :)))
Определено не са най - прекрасните филцови топчета на света , но пък са си моят опит и моето удоволствие ! Защото , уверявам ви , правенето има беше наистина удоволствие ! И , прекрасна терапия за нараненото ми его ...
Много отдавна съм искала да опитам това , но все се въздържах заради " дините " :))) Знаете , много дини под една мишница трудно се носят ! А аз , аз все искам да опитвам нови и нови и нови неща и така дините ми май станаха цяла каруца :)))
Какво пък , явно така съм устроена и просто трябва да се приема такава .
След като правенето на топчетата ми донесе такава радост вече нямаше спирачки - трябваше да опитам и друго . А именно - правенето на цветя ! Тези , по които всяка есен въздишам на панаира на града ( 14.09. е празника на Силистра )  когато се появи точно онази шатра с филцовите / вълнените  изделия . Мога да стоя и много дълго да разглеждам тази прелест ...
Отново изгледах едно клипче , което Йовчето ми сподели ( можете да го намерите на страничката на Фелт от линка , който ви дадох по - горе ) и отново с огромен ентусиазъм се захванах за работа .
И , о чудеса ! Взе , че стана ! Получи се .
Какво ли ? Ами ето , вижте :









Такааааа , това са моите първи цветя от филц / вълна . Какво ще ги правя още не знам , но като се познавам ( на тази ми възраст вече е нормално да се познавам , нали ? ) едно знам със сигурност - ще има и още цветя и още опити :)))
Май пак стана дългичка публикацията ми , но - това съм аз ! Обичам да говоря ...
Желая на всички един светъл , много уютен и празничен Великден  с любимите хора !
Христос Воскресе !


2 коментара:

качествени бетонови изделия каза...

Много ви благодаря за тази прекрасна статия, която ме накрая да се чувствам горда, че съм българка и така трябва да е с всички.Имаме уникални традиции и обичаи,които трябва да запазим, показвайки и на нашите деца,които след това да празнуват с техните.Само така ще успеем да се съхраним.Преди няколко дни беше празника на християнското семейство, уви почти никой не го отбеляза от мойте приятели,което е тъжно.

Анонимен каза...

Свят на красота, уют и щастие... Благодаря за удоволствието, скъпа Юлияна! Бъдете щастливи!

Публикуване на коментар