CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Моето кредо :

Обичам да обичам!

понеделник, 29 октомври 2012 г.

Крушата , която не искаше да се снима

Много често,още докато правя "нещото", знам как ще се казва публикацията ми .
И този път беше така ,но ....Една упорита,ама много упорита круша ми обърка плановете!
Нека да започна отдалече.Това,което направих вчера исках да опитам още преди многоооо време.Мисля,че съм споменавала за това ...Нещо,което правехме в училище ,като деца.Часовете по трудово обучение бяха едни от най-любимите ми и не защото не обичах да уча!О,неее,даже си бях отличничка (изчервяване).Просто там се твореше,а това явно и тогава е било нещото,което толкова ме изпълва ...
Та,помня,в тези часове правехме едни магии -плодове от хартия !Споменът ми беше много мил и също толкова неясен.И отдавна не ми даваше мира ,исках да опитам и сега!
И опитах.Единият час разлика във вчерашния ден ми дойде добре дошъл.И без друго си ставам рано,но смяната на времето в полза на един час сън,за тези дето обичат да спят аз използвах за почти химико-физичните си опити :


 В купичка сипвате лъжица,две брашно.Правите го на кашичка,като го разтваряте с малко водичка.Кашичката трябва да е доста гъста !Накъсвате на малки парченца първият попаднал пред очите ви вестник и с помощта на четка за рисуване ( за предпочитане е плоска!) започвате да облепяте плода,който сте решили да претворите от хартия.Аз разполагах само с тази самотна и непослушна круша ...
Процедурата се повтаря няколко пъти - колкото повече са пластовете,толкова по-здраво става нещото.Лепилото от брашно е доста добро средство за залепяне.Някога,когато нямаше тенджери под налягане,татко запечатваше капака на обикновена тенджера точно с такава гъста кашичка и се получаваше ефекта на налягането.А как ухаеха манджичките му .....!


 Когато сте облепили с малките хартиени парченца целият плод,и то няколко пъти оставяте добре да изсъхне.Ако,като мен нямате търпение това да се случи,включвате печка,тип духалка и след няколко минути плода е готов за по нататъшно действие.

Докато снимах,установих че дори дъската ми е с формата на круша - няма нищо случайно,нали?!
И така -разрязвате плода на две,както е показано на снимката.Внимателно изваждате плода .Можете да си помагате с остро ножче или малка лъчичка. Благодарение на тази си дейност на мен вчера сутринта ми се наложи да закуся с круша!Беше ми жал да я изхвърля.
След това внимателно с подходящо лепило ( аз използвах силикон) залепяте двете половини една за друга.И вашият хартиен плод е почти готов!

За опашка на крушата аз използвах истинската опашка на моята истинска круша.
След това боядисах ( или по-скоро - оцветих!) крушата с останалия латекс от ремонта това лято и тогава започнаха мъките ...
Е,не искаше да се снима тази круша и това е!И със и без светкавица я мъчих - не ще!
Отказах се,оставих за днес.И днес поведението и не беше по-добро,отново се инатеше.Все пак успях да направя някакви прилични снимки едва когато я изнесох на терасата,на студа.
Не знам за какво и как,и кога ще използвам тази круша,но беше хубаво,даже много хубаво да се върна в детството си ...
Следващият химико-физичен опит направих в следобяда,опитвайки да се разсъня от обедната дрямка .Опекох цветя!И ако се чудите как става това ще ви кажа-ами ей така,във фурната!
Цветята направих от една стара детска книжка,но не ми се видя достатъчно стара та реших да ги "посъстаря" още малко като ги метна за малко в печката!


 Резултата беше доста добър!
Отново не знам за какво и как,и кога ще използвам тези цветя,но явно вчера си беше ден за опити ...Мързелив,разтоварващ есенно-неделен ден!А сега ви желая една чудна,емоционална седмица и много сбъднати мечти!

5 коментара:

Стефка каза...

Юли, и аз като дете много обичах часовете по труд и творчество - колко хубаво звучи, а не сегашното домашен бит и техника.
А техниката папие маше е много готина, даже мисля че ще се получат страхотни коледни украшения. Благодарят, че напомни за нея.
Много хубави и романтични цветя си отгледала:)
Усмивки.

Юлияна Неделчева каза...

Благодаря ти,Стефчи!
Наистина е добра идеята за коледни играчки-замисли ме.А цветята тъй и не съм решила какво да ги правя ...
Хубав ден!

Кети каза...

Ех колко въдхновяващо! От дооооста време не бях надничала тук (или където и да било на друго място) и... що да видя... блогът ти е толкова прекрасен и увлекателен! Благодаря за вдъхновението, Юле!

Анонимен каза...

Тази непослушница, която ти е създала доста ядове просто си търси белята - я вземи я цопни направо в захарен сироп и да се приключи историята.
Цветята са приказни!!!!!!!!!!!!
Таня - розообожателка и крушоопитвателка

Юлияна Неделчева каза...

Благодаря,момичета!
Живи и здрави ми бъдете!

Публикуване на коментар